7d10: “El patrimoni de l’Església, un bé o un escàndol?”
Aquest passat diumenge, dia 12 de febrer, hem organitzat una nova trobada del cicle «7d10» (Set de Déu), un espai de formació mensual per als joves de l’arxidiòcesi.
Aquest mes s’ha tractat un tema candent i sobre el que sovint hi ha molts estereotips: «El patrimoni de l’Església: un bé o un escàndol?» La formació va anar a càrrec del Dr. Andreu Muñoz, arqueòleg i director del Museu Bíblic Tarraconense, el qual va defugir dels arguments fàcils i demagògics, per iniciar el seu argument des de l’arrel, del sentit profund de l’art que no és altre que l’estètica, la bellesa que permet comunicar el transcendent. Muñoz va explicar que l’Església és dipositària de grans quantitats de béns artístics, béns que no són tangibles ni vendibles, per tant el seu valor no pot ser material sinó estètic en el seu sentit profund. «Quan en l’art caiem en discursos econòmics, “pervertim” el seu autèntic ésser». El ponent va subratllar que l’Església ha de posar l’art al servei de la cultura i la transmissió de la fe. Però, cal ser crítics també quan es cau en la mercantilització de l’art o la banalització del que suposa avui gastar-se grans sumes de diners en la construcció o adquisició de béns culturals i artístics.
La seva reflexió va ajudar als joves a obrir un diàleg entre ells per a descobrir aquest punt mig que a vegades costa de trobar però que permet superar el discurs demagògic dels qui propugnen la crítica al patrimoni artístic de l’Església, obviant el seu valor cultural al servei de la ciutadania.
El proper «7d10» serà el diumenge dia 2 d’abril sobre el tema «És veritat tot el que ens diu la Bíblia?», i anirà a càrrec del Dr. Armand Puig, biblista i rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.