L’acompanyament en la pastoral juvenil

L’acompanyament en la pastoral juvenil

Amb el lema «Cridats a escoltar», animadors d’adolescents i joves dels bisbats amb seu a Catalunya es van aplegar el dissabte dia 16 de febrer al Col·legi de Sant Pau Apòstol de Tarragona per a participar en la 4a Jornada interdiocesana de pastoral juvenil convocada pel Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i les Illes Balears (SIJ). La trobada va comptar amb l’assistència de Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona i  coencarregat d’atendre la pastoral de joventut de la CET.

La directora de la Plataforma social Salesians Sant Jordi de Lleida, Pilar Lance, va obrir la jornada amb una primera introducció sobre l’acompanyament en la qual va exposar els diferents tipus que existeixen avui dia i com l’Església opta per l’espiritual com un instrument i servei necessari per ajudar els joves a què es trobin amb Crist, tal com recull l’exhortació apostòlica del papa Francesc, «La joia de l’evangeli». Lance també va destacar que l’acompanyament espiritual és clau per millorar la vida d’oració, continuar la vivència de experimentada, per exemple, en uns Exercicis Espirituals o una Pasqua; créixer en la relació amb Déu, identificar experiències de Déu en la pròpia vida quotidiana o discernir i prendre decisions. Per il·lustrar aquesta primera aproximació al tema de l’acompanyament es va llegir i analitzar el text bíblic on Jesús es troba amb la dona samaritana.

La segona part del matí va consistir en realitzar un exercici personal on cada animador o jove havia d’analitzar com és la seva relació amb Déu i si estaven disposats a deixar-se acompanyar. Seguidament hi va haver la posada en comú, moment en què es van poder plantejar dubtes i qüestions relatives a l’acompanyament i pensar de quina manera es pot concretar aquest acompanyament en la pastoral ordinària de cada diòcesi.

La trobada es va cloure amb el dinar i un espectacle de màgia a càrrec d’Òscar Vallhonrat.